Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τρεις καθηγητές Ιατρικής, μία ιδέα, ένα χάπι – επανάσταση

kastanasΑπό το εργαστήριο και την πατέντα, στα φαρμακεία όχι μόνο… της γειτονιάς μας, αλλά και της Αμερικής. Η κρητική «συνταγή» που βάζει τέλος στη γρίπη και τους ιούς.
Χειμώνας 2013. Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιατρικής στην Κρήτη δουλεύουν νυχθημερόν σε εργαστήρια και βοτανικούς κήπους για το χάπι – επανάσταση. Αυτό που θα συγκεντρώνει τον πλούτο της κρητικής διατροφής και υπόσχεται να καταπολεμήσει τη γρίπη, κρυολογήματα, αλλά και τον ιό Η1Ν1. Και το καταφέρνουν. Το σκεύασμα θα κυκλοφορήσει σύντομα στην ελληνική αγορά, σε απολύτως προσιτή τιμή (χωρίς ιατρική συνταγή), ενώ στα δύο επόμενα χρόνια, το «αβάφτιστο» (προς το παρόν) φαρμακευτικό σκεύασμα θα «ανοίξει φτερά» για Ευρώπη και Αμερική.
Η παγκόσμια πατέντα που περιλαμβάνει εκχυλίσματα βοτάνων και φρέσκου ελαιολάδου ανήκει στους καθηγητές Ιατρικής Ηλία Καστανά και Χρήστο Λιόνη, τον καθηγητή Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο και λανσάρεται στα ράφια των φαρμακείων από την εταιρία Olvos Science και σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.
«Πλέον περιμένουμε εναγωνίως την ονομασία του χαπιού που συγκεντρώνει τη σοφία της κρητικής γης στα συστατικά του», αναφέρει η ιατρική ομάδα στο WE του NEWS 247 που κρατά στα χέρια της το μυστικό – πατέντα με αντι-ιικές δράσεις.
Πόσο παλιά όμως είναι η ιστορία του αντιικού χαπιού που θωρακίζει τον οργανισμό και βοηθά στην καλύτερη άμυνά μας απέναντι σε ιογενείς λοιμώξεις; Και τελικά, ένα χάπι μπορεί να φέρει την «αναπτυξιακή Άνοιξη» στην Κρήτη; Τις απαντήσεις συζητήσαμε και αναλύσαμε με έναν εκ των τριών συνεφευρετών, Ηλία Καστανά.
Από την ιδέα, στο εργαστήριο και την παραγωγή
ena«Η αλήθεια και η ιστορία του σκευάσματος ξεκινά πριν 15 χρόνια. Όταν ο καθηγητήςΧρήστος Λιονής έκανε την πρώτη επιδημιολογική μελέτη στη νότια Κρήτη και είδε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα βοτάνων, είχαν μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 1999 σε διεθνούς κύρους βιοιατρικό περιοδικό, το αγγλικό Lancet. Η επιτυχία των βοτάνων αποδόθηκε τότε στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους».
Δέκα χρόνια μετά (το 2009), όταν ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης είπε ότι η αγροτική μας παραγωγή πρέπει να στηριχθεί στην ποιότητα και ότι πρέπει να αναζητηθούν καινούργιες εφαρμογές (αν δεν θέλουμε να μάς υποσκελίσουν άλλες μεσογειακές χώρες χαμηλότερου εργατικού κόστους), κάποιοι τον κορόιδευαν. Δεν το έβαλε όμως κάτω. «Στην προσπάθειά του να αναπτύξει καινούργιες μεθόδους και προϊόντα για την Ένωση Ρεθύμνου, μάς κάλεσε στο γραφείο του και μάς ρώτησε τί μπορούμε να κάνουμε. Σε εκείνο το σημείο, έμαθε για την πατέντα μας, την αγκάλιασε και είπε απευθείας… Ξεκινάμε!».
Τι σημαίνει όμως προχωράμε και πόσο δύσκολος ήταν ο αγώνας απέναντι στα συμφέροντα μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών; «Κανένας πόλεμος από φαρμακοβιομηχανίες. Δεν παίζουμε “μπάλα” στον ίδιο χώρο. Εμείς μιλάμε για 100% φυτικό χάπι, χωρίς χημική επεξεργασία και με συγκεκριμένες ιδιότητες, οι άλλοι όχι. Εμείς χρησιμοποιήσαμε αιθέρια έλαια από θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο σε συγκεκριμένες αναλογίες, τα μελετήσαμε στο εργαστήριο, είδαμε τη δράση εναντίων συγκεκριμένης κατηγορίας ιών, πατεντάραμε τον συνδυασμό αυτό – άλλωστε είναι διεθνής – και είδαμε ότι πρέπει να πάμε παρακάτω».
Ήταν εκείνη η στιγμή που η ομάδα αυξήθηκε κατά ένα ακόμη πολύτιμο μέλος. Τον καθηγητή Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο (με ειδίκευση στα φυτά), ενώ ταυτόχρονα, επικοινώνησε μαζί τους και η εταιρία «Olvos Science» (ανήκει στον όμιλο Galenica), προκειμένου το προϊόν να καταφέρει να φτάσει στα ράφια φαρμακείων.
«Ξεκινήσαμε αμέσως τις δοκιμές σε ανθρώπους. Πήραμε δόσεις αντίστοιχες με δύο φλιτζάνια αφεψήματα. Και αντί να βάλουμε οποιοδήποτε άλλο έλαιο για να διαλύσουμε το εκχύλισμα των αρωματικών φυτών, βάλαμε ελαιόλαδο. Συνεπώς, η πρώτη κλινική δοκιμή με το καινούργιο σκεύασμα έγινε τον Χειμώνα του 2013, σε συνολικά 100 άτομα. Πενήντα πήραν τις κάψουλες με το λάδι και πενήντα τις συνδυαστικές κάψουλες λαδιού με εκχυλίσματα αρωματικών φυτών. Πράγματι, παρουσιάστηκαν μικρότερες επιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ παράλληλα, λάβαμε από τον φάρυγγα, επίχρισμα για να δούμε εάν οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς ή όχι. Είδαμε ότι τελικά το σκεύασμα βοηθά σε ιώσεις – κοινό κρυολόγημα, γρίπη, parainfluenza, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε στελέχη του ιού H1Ν1. Tα αποτελέσματα ήταν θεαματικότερα, ιδίως στην τελευταία κατηγορία. Επομένως, καταλήξαμε στο ότι το προϊόν μας βοηθά στο να φύγουν γρηγορότερα τα συμπτώματα της γρίπης (σε ποσοστό 20%). Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν λάβει θεραπεία, ο ιός κάνει τον κύκλο του σε επτά ημέρες, ενώ με τοσυμπλήρωμα διατροφής που προτείνουμε, ο ιός εξαφανίζεται σε μόλις 4,5 ημέρες».
Το κρητικό χάπι πρόσω ολοταχώς στα φαρμακεία
dyoΤο κρητικό χάπι θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών στα φαρμακεία, ενώ θα πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή. Και μπορεί ακόμη να μην έχει βαφτιστεί, αλλά «περιμένουμε σε λίγες ημέρες την επίσημη ονομασία του. Η διαδικασία έχει φτάσει στο υπουργείο Εμπορίου και αναμένεται να κυκλοφορήσει με πρώτη ύλη (formulation) από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φυτικό χάπι με τη σφραγίδα της Κρήτης θα προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, θα ανακουφίζει από το κρυολόγημα και θα καταπολεμά την κοινή γρίπη. Σημαντικό κίνητρο για την παρασκευή του, αποτελεί η αναπτυξιακή κατεύθυνση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, αφού από τη στιγμή που το φάρμακο μπει στην παραγωγή, μέρος της σοδειάς θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας. Ήδη ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια του προκατόχου του και είναι ένθερμος θιασώτης της προσπάθειας.
«Ήδη ο κόσμος το θέλει, το ζητάει». «Και θα είναι ακριβό;», τον ρωτάω αναπόφευκτα. «Υπολογίζουμε την τιμή μεταξύ 6 και 7 ευρώ το πολύ. Και συνιστούμε 2 κάψουλες την ημέρα, οι οποίες αντιστοιχούν με δύο κούπες από το φυτικό εκχύλισμα. Κάθε κουτί θα έχει 14 κάψουλες, οπότε το πραγματικό κόστος είναι κάτω από ένα ευρώ ανά ημέρα». Ωστόσο, ο κ. Καστανάς συνιστά προσοχή: «Η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει βλαπτικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν».
Σημειώνουμε ότι η πρώτη ύλη είναι αυστηρά από την ελληνική γη. «Ακόμη και το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιούμε, θέλουμε να διατηρήσει την ανώτερη ποιότητά του, σε σχέση με ό, τι κυκλοφορεί στην ευρεία αγορά ως τρόφιμο. Για το λόγο αυτό, η Ένωση Ρεθύμνου θα στραφεί στη συμβολαιακή γεωργία και μόνο». Απώτερος στόχος; Η ενίσχυση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ζωής. «Δεν το κρύβω ότι η εν λόγω εφεύρεση μάς κάνει υπερήφανους, καθώς είναι ένα προϊόν που ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ” ολοκλήρου στην Ελλάδα».
Και τελικά, πόση υπολογίζεται να είναι η παραγωγή αρωματικών φυτών και λαδιού, προκειμένου να καλυφθούν στο έπακρον οι ανάγκες; «Δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε με αριθμούς, αλλά γνωρίζουμε ήδη για παράδειγμα, ότι για να καλυφτεί η ζήτηση του χαπιού σε όλη την Ευρώπη, απαιτούνται 30 τόνοι λαδιού».
Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε «Καλή Επιτυχία» στην ομάδα και ότι βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για τα επόμενα καινοτόμα προϊόντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails