Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης







Χάλκινο αγαλματίδιο ενός ίππου, ανακαλύφθηκε το 1923. Η λιτή του εμφάνιση δείχνει ότι αυτό το αριστούργημα ανήκε στην πρώιμη κλασική περίοδο του 5ουαιώνα π.Χ.


Στη δεκαετία του 1960 αμφισβητήθηκε η αυθεντικότητα του αγαλματιδίου, λόγω της τελειότητας που παρουσίαζε και τότε άρχισε μία διεθνής σκανδαλώδης έντονη επιστημονική συζήτηση, γράφει το ρωσικό αρχαιολογικό δελτίο.

Επιστήμονες διατείνονταν ότι ήταν αδύνατο στην κλασική εποχή να δημιουργήθηκε αυτό το τέλειο αριστούργημα, αφού η γλυπτική τελειοποιήθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο. Μετά, όμως, από μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης της θερμοφωταύγειας, χρονολογήθηκε ο αργιλικός πυρήνας του και έτσι επιβεβαιώθηκε ότι η εργασία του έγινε πριν από 2.600 χρόνια σε ελληνικό εργαστήριο.

Σημειώνεται ότι η γνώση των επιστημόνων για παρόμοιες μορφές καλλιτεχνικών δημιουργημάτων ήταν για την εποχή της «επαναχρησιμοποίησης της ελληνικής τέχνης», στην ελληνιστική περίοδο, από την οποία έχουν ανακαλυφθεί πολλά καλλιτεχνικά χάλκινα έργα.

Κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου, τα αγάλματα που αναπαριστούσαν ζώα είχαν κυρίως θρησκευτικό  χαρακτήρα. 

Χάλκινοι ίπποι ή έφιπποι, συνήθως απονέμονταν σε αγώνες που διεξήγοντο στην Ολυμπία- Πανελλήνιοι Ιεροί Αγώνες Ολυμπίας-, στους Δελφούς, στον Ισθμό κ.α. 

Η πρακτική αυτή συνεχίσθηκε και κατά την ελληνιστική περίοδο, όταν οι γλύπτες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα άλογα για άλλους σκοπούς. Για παράδειγμα, στη διακόσμηση μιας ιδιωτικής κατοικίας. Κυρίως αυτό επικράτησε κατά την ρωμαϊκή περίοδο, όπου τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είχαν γίνει περιζήτητα.

Σήμερα το αγαλματίδιο του χάλκινου ίππου που βρέθηκε στην Ελλάδα (το δημοσίευμα δεν αναφέρει που βρέθηκε, σε ποια τοποθεσία) βρίσκεται εκτιθέμενο στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails